Kawa na mieście we własnym kubku

Kawa na mieście we własnym kubku

Dlaczego kubek papierowy nie jest eko?

Mogłoby się wydawać, że kubki papierowe, w których podawana jest kawa w restauracjach czy kawiarniach nie stanowią zagrożenia dla środowiska. Tektura rozkłada się bowiem znacznie szybciej, niż plastik, a ponadto może być poddana recyklingowi. Niestety, jednorazowe kubki na kawę nie są przetwarzane, ponieważ od środka pokrywa się je cienką warstwą polietylenu (czyli plastiku), aby nie przeciekały. Oddzielenie owej warstwy od tektury jest trudne, czasochłonne i dlatego też nieopłacalne dla firm. Kubki nie są więc powtórnie wykorzystywane oraz zamiast tego zalegają na wysypiskach, gdzie najprawdopodobniej będą się rozkładać tak długo, jak inne plastikowe produkty (czyli nawet setki lat).

Być może myślisz: „przecież to tylko jeden, mały kubek, nic się nie stanie, gdy od czasu do czasu wypiję w nim kawę lub herbatę na wynos”. Niestety, osób podobnie myślących są miliony, czego efekt stanowią miliardy wyrzuconych kubków rocznie. W samej Wielkiej Brytanii każdego roku do śmieci trafia prawie 2,5 miliarda jednorazowych kubeczków. Problem stał się więc na tyle poważny, że zaczęto szukać sposobów na jego rozwiązanie.

Picie na mieście we własnym kubku – dlaczego warto?

I znaleziono – prosty, ale bardzo skuteczny. Sposobem na ograniczenie zużywania naczyń jednorazowych, jest picie na mieście we własnym kubku. To bardzo polecane, ekologiczne rozwiązanie, które w skali kraju i całego globu pozwala na znaczące zmniejszenie liczby wyrzucanych kubków.

Picie napojów w kawiarniach we własnych pojemnikach wiąże się również z innymi zaletami. Poza tymi związanymi z ochroną środowiska stanowi to również rozwiązanie opłacalne ekonomicznie. Coraz więcej restauracji honoruje dodatkowymi rabatami klientów, którzy przyjdą do lokalu po napój z własnym kubkiem wielorazowym. Co więcej, jest to także zysk dla samej placówki. Nalewając kawę czy herbatę do przyniesionego przez klienta naczynia, firma nie musi używać kubka z własnych zapasów. Zmniejsza w ten sposób ilość kupowanych kubków przy okazji kolejnego zamówienia wyposażenia do lokalu. W skali miesiąca czy roku metoda ta pozwala więc na duże oszczędności finansowe.

Dlatego kiedy następnym razem wybierzesz się do kawiarni czy innego punktu gastronomicznego po codzienną porcję świeżej kawy, koniecznie zabierz ze sobą wielorazowy kubek.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl